O czym pamiętać wprowadzając do życia bezglutenową dietę
Dieta bezglutenowa, mimo tego, iż całkiem znana ze słyszenia, realnie może nam przysporzyć sporo kłopotów. Chcąc rozpocząć dietę bezglutenową, można zauważyć, że na sklepowych półkach coraz częściej znaleźć można produkty spożywcze oznakowane przekreślonym kłosem. Przez to mamy pewność, iż nie zawierają glutenu. Jednak to wcale nie daje pewności, że trzeba po nie sięgać. Mnóstwo bowiem z nich przeszło olbrzymią przeróbkę i zawiera mnóstwo sztuczności.
O diecie bezglutenowej
Opieranie diety tylko na podobnych produktach może stworzyć braki różnych minerałów (np. wapń, cynk, żelazo, witaminy z grupy B lub D bądź błonnik pokarmowy). Jaka zatem powinna być bezglutenowa dieta? Musi zawierać naturalne bezglutenowe zboża i węglowodanowe dodatki, takie jak dla przykładu grykę, pestki dyni, komosę ryżową, proso czy amarantus. Potrawy najkorzystniej gotować od początku, a więc z naturalnych produktów, a nie z sztucznych artykułów spożywczych.
Dobrze także jest nie jadać sprzedawanych na gotowo miksów, gdyż posiadają one bardzo niewielką wartość odżywczą i często mają w swym składzie wiele substancji konserwujących. Niezwykle ważne jest również żeby zachować sezonowość i różnorodność produktów – w diecie muszą pojawiać się jak najświeższe warzywa i owoce. Trzeba pamiętać o właściwym zbilansowaniu tego, co spożywamy, tak żeby pożywienie dostarczało nam wielu wartościowych elementów odżywczych. Jedzenie, które jemy, najlepiej, aby były dobre w smaku, dlatego, że wtedy występuje mniejsza szansa, że zrezygnujemy z diety bezglutenowej. Choć z początku stosowanie tejże diety może wydawać się dosyć trudne, to opłaci się w tym wytrwać, gdyż będzie to właściwe dla zdrowia!